2/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ

 

Παρουσίαση του Αγροτικού Ιατρείου Κορωνίδος

 

 

Το Αγροτικό Ιατρείο Κορωνίδος—Νάξου βρίσκεται στο ομώνυμο χωριό της ορεινής Νάξου, σε υψόμετρο περίπου επτακοσίων πενήντα μέτρων (750m). Το Ιατρείο βρίσκεται σχεδόν στο μέσο του χωριού, πάνω ακριβώς από την Κοινότητα του χωριού και κοντά σε μία από τις πλατείες του χωριού (την λεγόμενη «πλάτσα»). Το Ιατρείο έχει άμεση θέα στο Ικάριο Πέλαγος. Λόγω αυτών των ιδιαίτερων συνθηκών με την Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως Τεύχος Δεύτερο Αριθμός Φύλλου 732 και με ημερομηνία 02 Οκτωβρίου 1989, αποφασίστηκε η καταχώρησή του στα Άγονα Αγροτικά Ιατρεία. Το Π.Ι. Κορωνίδος ανήκει διοικητικά, αλλά και αποτελεί την συνέχεια του Γενικού Νοσοκομείου – Κέντρου Υγείας της Νάξου.

            Το κτίριο του Ιατρείο είναι ανακαινισμένο προσφάτως, το καλοκαίρι του 2003, και αποτελεί πλέον ένα πραγματικό στολίδι, όχι μόνο για το ίδιο το χωριό, αλλά και για όλη την Νάξο. Το κτίριο καταλαμβάνει χώρο, περίπου εβδομήντα τετραγωνικών μέτρων (70m2 ) και αποτελείται από ένα χώρο υποδοχής, ένα χώρο για βραχεία παρακολούθηση ασθενών, το χώρο του καθαυτού ιατρείου και το μπάνιο. Το κτίριο φωτίζεται επαρκώς από την παρουσία μεγάλων παραθύρων και από την παρουσία μπαλκονιού, στην μέση περίπου του κτίσματος, με διπλά τζάμια και κουρτίνες. Για την θέρμανση φροντίζει κατάλληλος λέβητας.

            Ο Ιατρικός Εξοπλισμός ικανοποιεί τις ανάγκες φροντίδας του πληθυσμού—πάντοτε βεβαίως μπορεί να γίνει καλύτερος—και περιλαμβάνει όλα εκείνα τα απαραίτητα μηχανήματα που μπορούν να χρησιμεύσουν στην καθημερινή άσκηση του Ιατρικού λειτουργήματος. Το ιατρείο συνεχίζει να εξοπλίζεται με την αμέριστη βοήθεια των τοπικών κατοίκων, αλλά και των κατοίκων οι οποίοι ζουν πλέον μόνιμα στην Νάξο και στην Αθήνα. Σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση διαδραματίζει και η Ενορία της Θεοσκέπαστης με τον Εφημέριό της και τους Επιτρόπους της. Ιδιαίτερες ευχαριστίες πρέπει να εκφραστούν στον κ. Αγγελή Ιωάννη, Μικροβιολόγο, από την Χώρα της Νάξου. Βασικό όμως στοιχείο αποτελεί η θέληση του εκάστοτε Αγροτικού Ιατρού να εξελίξει και οργανώσει την θέληση αυτών των ανθρώπων για βελτίωση.

            Το Ιατρείο διαθέτει Ηλεκτροκαρδιογράφο, Μηχανισμό Αποστείρωσης Χειρουργικών Εργαλείων, Ηλεκτρονικό Υπολογιστή με πολυμηχάνημα (αποτελούν δωρεά της Οικογένειας του Γεωργίου Χωριανόπουλου – «Κατσούλη», Φάξ, Οξύμετρο (αποτελεί δωρεά της Οικογένειας του Καρούση Γεωργίου και των Αδελφών αυτού, του Καστρήτσιου Δημητρίου, του Αγγελή Ιωάννη και της Ενορίας της Θεοσκέπαστης με προτεστάντες τους Πατέρα Παντελεήμωνα και τον Επίτροπο Βιτληλαίο Γεώργιο). Έχει ξεκινήσει προσπάθεια ηλεκτρονικής καταχώρησης των ασθενών για την άμεση ανάκλαση του απαραίτητου Ιστορικού και θεραπείας, πάντα με την κατάλληλη προσοχή που πρέπει να υπάρχει στη φύλαξη και χρήση των Προσωπικών Δεδομένων των ασθενών, οι οποίες απορρέουν από την τήρηση του Ιατρικού Απορρήτου.

 

Εκπαιδευτικές Δραστηριότητες Ιατρείου

 

Η παρουσία του ιατρείου σε ένα τόσο απομονωμένο μέρος της ορεινής Νάξου δεν είναι μόνο για την εξυπηρέτηση των ιατροφαρμακευτικών αναγκών του πληθυσμού, αλλά και για την εν γένει ενημέρωση των κατοίκων για θέματα υγείας, τρόπους αντιμετώπισής τους και πρόληψής τους. Οι τελευταίες δραστηριότητες πραγματοποιούνται μέσα από την εκπομπή «Η ώρα του Ιπποκράτη», η οποία βγαίνει στον αέρα από την συχνότητα του Ράδιο Κωμιακή 103,4 στα FM, κάθε Σάββατο πρωΐ, 09:00—10:00, με την σύγχρονη παρουσία του Ιατρού (Τρανταλής Γεώργιος) και του Δασκάλου (Απόστολος Γκιόλβας) του χωριού. Ο παραπάνω Ραδιοφωνικός Σταθμός είναι υπό την αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου της Κορωνίδας και πρωτεργάτης σε αυτή την προσπάθεια είναι ο Δάσκαλος του χωριού.

            Στην εκπομπή παρουσιάζονται ιατρικά θέματα που ενδιαφέρουν όλους τους κατοίκους και γίνεται μία όσο το δυνατό καλύτερη και προσιτή ανάλυση των θεμάτων για το κοινό. Όλη η παραπάνω προσπάθεια γίνεται αφιλοκερδώς.

Έχει γίνει ημερίδα με θέμα: «Θηλασμός και τα ευεργετήματα αυτού για την Μητέρα και το Παιδί» με εισηγήτρια την Μαία Κυριακή Ρέμπα από το Γενικό Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Νάξου.

 

Περιοχές Ευθύνης του Π.Ι. Κορωνίδος

 

Το Περιφερειακό Ιατρείο Κορωνίδος εξυπηρετεί μία μεγάλη περιοχή, σε γεωγραφική έκταση, η οποία αρχίζει από τα όρια της Κοινότητας Σκαδού και περιλαμβάνει την Κοινότητα της Κορωνίδας (Κωμιακής) με περίπου 300-320 μόνιμους κατοίκους το χειμώνα, την Κοινότητα της Μέσης, σε απόσταση περίπου επτά χιλιομέτρων (7 χλμ) με πληθυσμό περίπου 60-80 ατόμων, την περιοχή του καλοκαιρινού θέρετρου του Απόλλωνα, σε απόσταση περίπου οκτώ χιλιομέτρων (8 χλμ), με πληθυσμό περίπου 100-120 ατόμων, και φθάνουν τα θεωρητικά όρια ευθύνης του μέχρι το Μοναστήρι της Φανερωμένης.

            Οι παραπάνω περιοχές έχουν δικό τους Ιατρείο, τα οποία στεγάζονται σε χώρους πλησίον των Ιερών Ναών των εν λόγω χωριών. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει το ιατρείο στην περιοχή του Απόλλωνα, λόγω του εκεί δραστηριότατου Συλλόγου Απολλωνιατών. Μέσω του Συλλόγου είχε γίνει η παροχή Ηλεκτροκαρδιογράφου στο Ιατρείο του Απόλλωνα και έχει γίνει η κατάλληλη συνεννόηση του παρόντος Ιατρού Τρανταλή Γεωργίου με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χωριανόπουλο, για την παροχή επίπλων και την τηλεφωνική σύνδεση του κτίσματος, που να ικανοποιούν τις ανάγκες του Ιατρείου. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ανάγκες του Ιατρείου του Απόλλωνα είναι ιδιαιτέρως αυξημένες την Καλοκαιρινή Περίοδο, λόγω της μεγάλης προσέλευσης τουριστών.