2/ΘΕΣΙΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΡΩΝΙΔΑΣ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                    ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΘΕΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ

 

             Ο Ιερός Ναός Θεοσκέπαστης είναι τρισυπόστατος Ναός ρυθμού βασιλικής μετά τρούλου. Το κεντρικό κλίτος είναι αφιερωμένο στο Γεννέσιο της Θεοτόκου (8 Σεπτεμβρίου), το βόρειο κλίτος είναι αφιερωμένο στους Παμμεγίστους Ταξιάρχες, ενώ το νότιο κλίτος αφιερωμένο στον Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο.  

              Σ.ύμφωνα με ιστορικές πηγές ο πρώτος Ναός που χτίστηκε είναι αυτός των Παμμεγίστων Ταξιαρχών στου οποίου το υπέρυθρο υπάρχει μαρμάρινη επιγραφή που λέει: ‘’ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΗ ΦΙΛΙΠΟΥΠΟΛΙΤΗ – 1790’’ Κατόπιν χτίστηκαν το κεντρικό κλίτος και το νότιο. Στο νότιο κλίτος υπάρχει υπέρυθρο μαρμάρινο στο οποίο διαβάζουμε την ημερομηνία 30 Ιουλίου 1819. μάλλον πρόκειται για την ημερομηνία εγκαινίων του Ιερού Ναού .

               Ενώ ο Ι.Ν. σαν θεμέλιο έχει το όνομα της κοιμήσεως της Θεοτόκου, ένα θαύμα σύμφωνα με την παράδοση στάθηκε αιτία ο Ι.Ν. να εγκαινιαστεί στο όνομα της γέννησης της Θεοτόκου. Λέγεται λοιπόν ότι ενώ είχε χτιστεί ο ναός τέλειωσαν τα χρήματα και αδυνατούσαν να κάνουν το τρούλο της. Τότε στις 8 Σεπτεμβρίου βρέθηκε κάποιος άγνωστος έδωσε τα χρήματα που χρειαζόταν στον Ιερέα και εξαφανίστηκε. Οι κάτοικοι θεώρησαν ότι ήταν απεσταλμένος του Θεού κι επειδή μ’αυτά τα χρήματα σκεπάστηκε ο ναός έχει παραμείνει το όνομα ‘’Θεοσκέπαστη’’ ονομασία με την οποία ο Ι.Ν είναι ευρύτερα γνωστός.

               Το 1939 έγινε η πρώτη ανακαίνιση του Ι.Ν , καθώς επίσης έγιναν αγιογραφίες στον τρούλο και στο κεντρικό μέρος του κεντρικού κλίτους με αγιογράφο κάποιον με το επώνυμο Μαλούκης. Λόγω της πολυκαιρίας και της υγρασίας που υπήρχε στο ναό οι αγιογραφίες αυτές έχουν κατά το 60% καταστραφεί. Το 1963 στο νοτιοδυτικό άκρο του ναού κατασκευάσθηκε υψηλό κτίσμα και εγκαταστάθηκε ένα ρολόι δωρεάς του Νικολάου Ιωαν. Σιδερή Κωμιακίτικης καταγωγής.

                Η σημερινή κατάσταση του Ι.Ν. δεδομένου ότι η πάλαι ποτέ διαλάμψασα Κωμόπολη της Κωμιακής έχει φθίνουσα πορεία, είναι αρκούντως ικανοποιητική. Το εκκλησιαστικό συμβούλιο προσπαθεί να επαναφέρει τα παλαιά έθιμα, να τονώσει τις πανηγύρεις τόσο του ενοριακού ναού όσο και των 15 εξωκλησιών της ενορίας, έχει ανακαινίσει πλήρως το ενοριακό γραφείο, έχει δημιουργήσει κάτω ακριβώς από το νότιο κλίτος εκκλησιαστικό μουσείο κ.α.

                Στο Πνευματικό κέντρο που βρίσκεται κάτω από το προαύλιο του Ι.Ν λειτουργεί και κατηχητικό σχολείο για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Ιεροψάλτες του Ι.Ν. είναι δύο νέοι άνθρωποι κάτοικοι του χωριού οι οποίοι είναι τόσο καλά συγχρονισμένοι με τον Ιερέα που η Κυριακάτικη Θεία Λειτουργία δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τους ναούς μεγάλων πόλεων. Στην ενορία ακόμα τελούνται τακτικά σαρανταλείτουργα, εβδομαδιαία σύναξη μελέτης της Αγίας Γραφής, Ιερές αγρυπνίες κ.α.

                 Στο εκκλησιαστικό συμβούλιο μετέχουν οι: Πατέρας Παντελεήμων, Ελένη χήρα Παντελιά, και ο Γεώργιος Ιωαν. Βιτζηλαίος.  Στην πλούσια δράση του Πατέρα Παντελεήμονα Νικητίδη έχουν προστεθεί και μία σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών από τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό μέσω των οπίων γίνεται η εξήγηση του ευαγγελίου αλλά και συζήτηση των φιλοσοφικών επεκτάσεων που προκύπτουν με το γιατρό του χωριού.

                Οι πιο γνωστές πανηγύρεις τις οποίες μπορεί να επισκεφθεί ο καθένας είναι:

 

  1. Της Θεοσκέπαστης 8 Σεπτεμβρίου στον ενοριακό ναό της Κορωνίδας (Κωμιακής)
  2. Των Εισοδίων  21 Νοέμβρη στο ομώνυμο εκκλησάκι του χωριού
  3. Κων/νου και Ελένης  21 Μαΐου στο ομώνυμο εκκλησάκι λίγο πριν την είσοδο στο χωριό
  4. Αγίου Πνεύματος στο εκκλησάκι της Αγίας Αναστασιάς στην περιοχή Μυρίση
  5. Αγίων Αποστόλων 30 Ιουνίου στο ομώνυμο εκκλησάκι στην έξοδο του χωριού προς Απόλλωνα
  6. Μεταμόρφωση Του Χριστού 6 Αυγούστου στο ομώνυμο εκκλησάκι στην Χίλια Βρύση
  7. Αγίου Μάμα 2 Σεπτέμβρη στον Κάμπο

 

Μετά τη θεία λειτουργία των παραπάνω ακολουθεί ‘τράπεζα αγάπης’ με πλούσια τοπικά εδέσματα και άφθονο Κωμιακίτικο κρασί.